M.2 NVME SSD KAO SISTEMSKI DISK

U svim Avenio Gepard računalima u startu dolazi m.2 NVMe SSD kao sistemski disk

 

NVMe SSD diskovi su najbrži SSD diskovi trenutno dostupni na tržištu.

Standardni SSD disk preko SATA 3 sučelja ima maksimalni transfer podataka oko 500MB/s za čitanje i pisanje, a klasični tvrdi disk ima oko 150MB/s dok NVMe SSD diskovi zahvaljujući direktnoj komunikaciji s procesorom preko m.2 utora omogućavaju vrtoglave transfere podataka do 32Gb/s. 


Trenutno u našim Avenio Gepard računalima koristimo NVMe diskove od Samsunga u njihovoj najbržoj varijanti 950 Pro koji već u osnovnom modelu s 256GB omogućavaju brzine čitanja od 2200MB/s i brzine zapisivanja na disk od 900MB/s. (950 Pro 512GB verzija 2500MB/s čitanje i 1500MB/s pisanje)


Ako ih ugradite u RAID 0 polje dostupno u određenim modelima Avenio Gepard računalima dolazite do vrtoglavih zapisa koji maksimalno iskorištavaju dostupnu propusnost i omogućavaju brzine čitanja od 3500MB/s i zapisivanja podataka od 3200MB/s.


Mnogi korisnici nisu ni svjesni koliko je bitna brzina diskova na kojima se nalaze podaci jer u većini slučajeva računalo ni ne može iskoristiti sve svoje kapacitete baš iz razloga jer čeka podatke s diskova. Noviji operacijski sustavi su zato počeli koristiti razne načine kako što više bitnih podataka uvrstiti u radnu memoriju da bi donijeli brži i lagodniji rad. Većina računala današnjice još uvijek ne podržava m.2 utore, a i većina onih koji imaju navedeni utor ne podržavaju podizanje sustava s najbržih NVMe SSD diskova. Kod naših računala to nije slučaj. Kako težimo korisnicima ponuditi samo najbolje performanse i najbolje tehnologije tako je NVMe neizostavni dio naših računala koji će vam pružiti nevjerojatan užitak u radu na računalu i mogućnost da iskoristite maksimalne performanse koje vam nudi vaš hardware.